Як захиститись від мін? Корисні поради та приклади обладнання

Попередній Наступна
Як захиститись від мін? Корисні поради та приклади обладнання

Як захиститись від мін? Корисні поради та приклади обладнання

Весною працівники сільського господарства змушені вирішувати безліч проблем. Сьогодні до рядових труднощів аграріїв додалася ще й небезпека натрапити на міну у полі. На даний момент, на жаль, зафіксовано нещасні випадки, пов'язані із підривом на мінах. Їхні жертви – звичайні учасники посівної кампанії та їх техніка.

Тому виявлення та знешкодження мін сьогодні є головним завданням забезпечення безпеки тих, хто працює у полі. Всі знають, що пошук вибухонебезпечних предметів можуть проводити тільки фахівці. Але чим знайти міну, закладену глибоко в землі? Для цього використовують міношукачі - особливе обладнання, призначене для виявлення потенційно небезпечних металевих об'єктів.

Проблема виявлення мін

Пошук мін професіоналами відповідного профілю здійснюється з використанням спеціальної техніки, серед якої потужні міношукачі. Але сьогодні багато аграрії беруться робити це самостійно за допомогою дронів та іншого обладнання, яке часто не має достатньої ефективності.

Застосування дрону, хоч і популярне серед сучасних українських землекористувачів, але, як показує практика, не дає бажаного результату. БПЛА, що летить над полем, просто фіксує на камеру всі об'єкти, що зустрічаються. Але при цьому він не вирішує проблеми, як знайти міну, добре приховану в землі.

Ще одним технічним засобом, який часто використовується для виявлення мін, є георадари. Але незважаючи на їхню підвищену чутливість, такі прилади в руках недосвідчених людей також не досягають необхідного результату.

На даний момент найефективнішою та надійною технікою, що допомагає швидко знайти потенційно небезпечний предмет, визнані металошукачі.

Слід пам'ятати, що якщо ви вже виявили міну на своїй присадибній ділянці чи полі, то в жодному разі не можна її чіпати або намагатися переміщати. Пристрої виявлення мін застосовуються виключно для пошуку вибухових об'єктів. Розмінування ж під силу лише професіоналам, тому не варто намагатися здійснювати його самотужки.

Найпоширеніший використовуваний мінерами спосіб позбавлення мін - це знищення їх на місці. Самостійне вилучення мін непрофесіоналами категорично забороняється ще й тому, що вийнявши, наприклад, протитанковий вибуховий пристрій, ви можете підірватись на розташованій прямо під ним піхотній міні.

Міношукачі – найкращий засіб проти металевих вибухонебезпечних предметів

Сьогодні землевласники мають можливість довірити розмінування спеціальним бригадам. Для цього вони можуть звернутися до державних органів або вдатися до самостійного пошуку фахівців. Сапери, які мають у своєму розпорядженні спеціальні міношукачі, допомагають позбавити землю вибухонебезпечних предметів, убезпечивши при цьому працівників сільського господарства під час посівної кампанії.

Металошукачі – пристрої, які довели свою надійність під час пошуку мін. Пройшовши по ділянці з таким обладнанням, у вас є величезний шанс виявити всі металеві предмети, що знаходяться під товщею грунту. Решта – робота професійного сапера.

Якщо виявлено міну

Оскільки війна збільшує ризики, пов'язані з виявленням біля вибухонебезпечних предметів, всім працівникам сільського господарства необхідно знати, що робити у разі.

Якщо ви випадково побачили міну або інший підозрілий об'єкт, слід повідомити про це поліцію або військових з підрозділів, що знаходяться поруч. Якщо поруч ведуться бої, слід повідомити про замінування командира військової частини. Тоді небезпечний предмет знешкоджуватимуть сапери.

Коли працівникові аграрного сектора стало відомо про замінування будь-якої ділянки, перед тим, як проводити роботи на землі, йому слід повідомити про небезпечний об'єкт ЗСУ, ДСНС чи Мінагро. Для цього достатньо вказати розташування проблемної території в спеціальному веб-сервісі компанії Feodal, а також по можливості розповісти про характер виявлених об'єктів. Ними можуть бути снаряди, що не розірвалися, міни, кинута військова техніка і т.д.

Моделі ефективних металошукачів

Серед устаткування, придатного виявлення мін, особливе місце займають металошукачі. Їхня головна перевага – простота в обігу, а також здатність виявляти вибухонебезпечні об'єкти з металу різної величини. Інтернет-магазин Фортуна пропонує подібне обладнання, що має ідеальну якість і зразкові технічні характеристики.

Наведені нижче прилади для пошуку мін допоможуть фахівцеві знайти та знешкодити заховані у землі вибухонебезпечні пристрої, забезпечивши мирним жителям безпеку та можливість вирощувати сільськогосподарську продукцію, не турбуючись за своє життя.

Металошукач дитячий Nokta Makro Midi HoardNokta Makro Midi Hoard

Компактний, легкий, міцний і водночас простий у використанні прилад. Придатний для пошуку предметів навіть із невеликим вмістом металів. Легко виявляє вироби із чорних металів, відсіваючи різного роду сміття з кольорового металу: фольгу, пивні пробки та інші включення. Міношукачі цієї модифікації рекомендується використовувати на невеликих територіях.

Технічні особливості Nokta Makro Midi Hoard:

  • простий, приємний дизайн;
  • дискримінація кольорових та чорних металів;
  • опція автоматичного вимкнення;
  • сигнал під час перевантаження;
  • робоча частота – 15 кГц;
  • наявність пінпоінтера;
  • оснащений спеціальним підлокітником для зручності користувача.

Крім того, міношукачі цієї марки мають високочутливий індикатор глибини, а також покажчик заряду батареї.

Кощей 5І v.2.16, пристосований під міношукач

Міношукачі Кощей 5І v.2.16 – відмінний варіант для пошуку фугасів та снарядів. Мають котушку, параметри якої підходять для пошуку вибухонебезпечних предметів у лісі та на полях. Міношукачі характеризуються простотою у використанні, а також високою чутливістю. Пристрої легко виявляють всі типи металів завдяки достатній площі пошукової рамки.

Для пошуку фугасів і снарядів підійде рамка 1 х 1 м, що істотно не збільшує вагу приладу.

Nokta Simplex+Simplex+

Міношукачі універсального типу, які підходять для пошуку небезпечних об'єктів на дорогах, прибудинкових територіях, а також усередині підлоги та комунікацій. Пристрої мають високу сприйнятливість, реєструючи об'єкти найменших розмірів. Відрізняються інтуїтивно зрозумілою системою управління, а також автоматичним та ручним балансуванням ґрунту.

Користувач Nokta Simplex+ може вибирати серед різних пошукових режимів, які виключають із визначення конкретні види металів, а й змінюють загальний принцип роботи пристрою залежно від умов. Наприклад, у позбавленому металів місці прилад шукатиме глибше, у щільній концентрації металевих включень пошук йтиме швидше та точніше.

Для пошуку вибухонебезпечних предметів міношукачі цього типу мають спеціальний режим «все метали». Така опція дозволяє виявити об'єкти із чорного металу на великій глибині. Крім того, мінер може регулювати гучність звуку, що спростить його роботу без необхідності вдаватися до масок дискримінації, уникнувши будь-яких складнощів у виявленні предметів на глибині.

Кощей Х45

Міношукачі Кощей Х45 є різновидом однойменної моделі металошукачів. Ці пристрої були спеціально пристосовані до роботи на мінних полях. Обладнання має універсальність. Головна перевага Х45 – можливість ефективно фільтрувати сміттєві включення під час пошуку фугасів. Модель характеризується статичним та динамічним способом роботи. Режим динаміки дає можливість знайти мету при знаходженні над нею котушки. Статичний режим є доцільним при наближенні до об'єкта.

Міношукачі цього типу можуть комплектуватися звичайною або карбоновою штангою. Залежно від цілей приладу передбачаються різні модифікації котушок. Вести розмінування території допомагають спеціально створені для цієї мети опції пошуку «Фугаси» та «Міни».

PulseDive Scuba Detector & Pointer PulseDive Scuba Detector

Багатофункціональний пристрій, виробником якого є компанія Nokta Makro. Міношукачі цієї моделі укомплектовані пінпоінтером, а також скубі-поінтером із спеціальною котушкою для глибинного пошуку. Цей функціонал уражає ручних металошукачів з розширеним набором опцій.

Технічні можливості пристрою:

  • захист IP68 при зануренні у воду на 60 метрів;
  • здатність стабілізації за умов великої концентрації солі;
  • інтерфейс для оригінальних навушників;
  • достатній набір опцій ідентифікації;
  • яскраве освітлення LED;
  • режим втрати після припинення роботи на 5 хвилин;
  • вбудована батарея, ємністю 1650 mAh.

Міношукачі даної модифікації насамперед підходять для роботи в приміщеннях за умови повільного, кропіткого пошуку. Їх зручно застосовувати на невеликих майданчиках – у дворах чи прибудинкових територіях. Модель включає найоптимальніший функціонал. Працює в статичному режимі, який не передбачає надто складних налаштувань.

Металошукач Garrett ACE 250Garrett ACE 250

Пристрої даного типу часто використовуються як міношукачі. Ці недорогі прилади набули широкого поширення в Україні. Модель Garrett ACE 250 має опцію, що дозволяє відрізняти чорні метали від кольорових, що дуже важливо для пошуку вибухонебезпечних об'єктів. Має простий інтерфейс з функціями стандартного пошуку, що істотно полегшує завдання початківцям, а також прискорює процес налаштування.

Визначення виду металу здійснюється за допомогою шкали дискримінації та Target ID. Прилад має високу точність, що забезпечує додаткову можливість PinPoint, що допомагає обчислити центр об'єкта. Міношукачі ACE 250 характеризуються чутливістю, яка залежить від поточних налаштувань, властивостей ґрунту, а також наявності та характеру перешкод. Глибину залягання об'єкта, що шукається, показує спеціальна шкала приладу.

Любителі класики можуть користуватися звичайними модифікаціями Garret ACE. Але використовувати їх буде доцільно тільки якщо користувач добре знає дані пристрої і не бажає стикатися з нововведеннями. Крім того, оператор повинен бути готовим до необхідності розкопувати предмети, оскільки детектор може по-різному спрацьовувати при одночасному виявленні чорних та кольорових металів.

Де краще придбати металошукачі для пошуку мін та фугасів?

Міношукачі – складне обладнання, від якого потрібна точність та безперебійна робота. Тому слід купувати лише техніку перевірених марок та надійних виробників. Онлайн-магазин Фортуна пропонує вашій увазі величезний асортимент виробів для пошуку металу, які відрізняються один від одного за призначенням, індивідуальними можливостями та важливими для роботи технічними характеристиками.

Сьогодні у продажу ви знайдете ґрунтові металошукачі , що підходять не тільки для полювання за артефактами, але й для здійснення робіт із розмінування територій.

Переваги покупки подібної продукції в магазині «Фортуна»:

  • зручний каталог із наочними функціями пошуку;
  • докладні описи кожної товарної одиниці;
  • сприятлива цінова політика;
  • швидка та недорога доставка.

Компанія пропонує лише якісні, перевірені часом міношукачі надійних виробників. Щоб допомогти швидко опанувати складну техніку, ми публікуємо відеоінструкції для різних моделей металодетекторів, а також консультуємо представників ЗСУ та громадських організацій, а також окремих волонтерів з питань використання цих приладів для пошуку вибухонебезпечних предметів та здійснення робіт з розмінування.

Інші статті

2024-04-18

Металошукачі у Рівному: як вибрати 

У світі технологій та захоплюючих відкриттів однією з найперспективніших галузей для прихильників археології та скарбів стає використання металошукачів. Вони стали невід'ємною частиною хобі та захоплення для багатьох жителів Рівного, відкриваючи нові можливості для виявлення історичних реліквій та цінностей.

Детальніше
2024-03-05

Інструкція з використання металошукачів для початківців

У сучасному світі, де кожен камінчик може приховувати скарби, а під ногами таємниці минулого чекають на відкриття, пошук скарбів з металошукачем стає справжньою археологічною експедицією для початківців. Це захоплююче та неймовірно цікаве занурення у світ втрачених скарбів, загадкових реліквій та непересічних знахідок. Дозвольте нам провести вас у світ відкриттів та розкрити таємниці, які приховані під поверхнею землі.

Детальніше
2024-02-07

Топ металошукачів за 2023 рік

Вітаємо вас у захопливому світі металошукачів, де кожен сигнал може приховувати неймовірну історію та скарби минулого. З кожним роком та розробкою нових технологій це хобі стає ще захоплюючішим. Наш огляд на топ металошукачів за 2023 рік призначений допомогти вам зробити інформований вибір серед найновіших та найефективніших обладнань.

Детальніше
2024-01-01

Металошукач - ідеальний подарунок

Металошукач – це не просто технічний пристрій, а можливість розкрити таємниці навколишнього світу, приховані в землі та піску. І коли йдеться про обрання ідеального металошукача як подарунка, ми хочемо, щоб цей вибір був насправді особливим. У цій статті ми розглянемо, чому купити металошукач від Нокта – це придбати не просто техніку, а справжнє віконечко до світу пригод та скарбів.

Детальніше