Як обрати міношукач для ЗСУ під конкретні задачі та місцевість?

Попередній Наступна
Як обрати міношукач для ЗСУ під конкретні задачі та місцевість?

Які міни найнебезпечніші та найбільш поширені в зоні бойових дій? Оптимальний міношукачі для ЗСУ з точки зору безпеки та ефективності під різноманітні задачі та місцевість.

Найбільш поширені міни із протипіхотних, це: Пмн-2 «Чорна вдова», ПФМ-1 «лепесток», ОЗМ-72 «Відьма», МОН 50 та 200, ПОМЗ- 2 та 3, ПМН-4, мінометні міни, розтяжки пастки, різноманітні касетні елементи.

касетна

Касетна міна

мінометна

Мінометна міна

МОН Протипіхотна

МОН протипіхотна, осколкова, направленої дії

«Жаба» на розтяжці

«Жаба» на розтяжці

Розтяжка

Розтяжка

ПМН 2

ПМН 2

ОЗМ 72

ОЗМ 72

 

Найбільш поширені протитанкові міни, це: ТМ 62М, ПТМ-1, ТМ-62П, протитанкові міни ціле направленої дії як ПТКМ- 1 Р та інші міни із сейсмічними та магнітними датчиками.

Особливу увагу при пошуку мін міношукачем потрібно приділити саме мінам у пластикових корпусах, оскільки у них дуже малий вміст металу і не усі міношукачі зможуть їх виявити в силу різноманітних причин від швидкості помаху до відсутності такої можливості через ттх міношукача.

ТМ 62 П

ТМ 62 П

ПТМ 1

ПТМ 1

ТМ 62 М

ТМ 62 М

ТМ62П із підривником НВП

Найважча ціль для міношукачів ТМ 62 П із підривником НВП

 

Порада!

Хочемо зауважити, що перед пошуком міношукачем УВАЖНО огляньте територію (включаючи траву та кущі за можливості попередньо квадрокоптером) на предмет розтяжок із капронової нитки чи дроту та  елементів схожих на траву у вигляді антен (їх нахил котушкою чи ногою може призвести до вибуху). Аналогічно проведіть візуальний огляд місця в радіусі 200 метрів на відсутність ціле направлених установок і тільки після цього приступайте до роботи. Також уважно проводьте пошук у високій траві оскільки трава може не дати вести пошук у близькості із ґрунтом а потреба така є, ОСКІЛЬКИ міни із малим вмістом металу міношукачі можуть побачити лише на відстані 5-12 см.. Також не забуваємо про фактор помилки у налаштуваннях приладу сапером.

Тепер щодо інструменту. Не важливо, який у Вас міношукач - без щупа не обійтись, оскільки саме він дає змогу розпізнати форму цілі та точку де із точністю до 1 см. знаходиться ціль. Металеві щупи, в ідеалі титан або алюміній, ідеально підходять під твердий, замерзлий ґрунт чи після засухи. Металевий щуп менш інформативний для сапера, оскільки не гнеться та легко протикає тверде і м’яке тіло без суттєвої різниці в навантаженні. Також він немає «відлуння звуку» від пластикових мін і є ризик проколоти «лепесток». Пластиковий щуп навпаки, чутливий до різниці щільності ґрунту і дає звук пустоти на міни, при тому є різниця у «частоті звуку» на пластик чи метал, камінь чи запчастину металеву від техніки. Але, нажаль, не підходить для перевірки цільної дороги чи промерзлого або пересохлого ґрунту. В ідеалі мати два варіанти щупів або обирати в залежності від типу ґрунтів та пори року.

Додаткові інструменти, такі як сумка сапера, ніж, лопата, «кішка», мотузка, ізоляційна стрічка та плоскогубці - розбирати не будемо це окрема тема.

Які найнебезпечніші міни і чому? Безліч інформації від методичок до відеоінструкцій. Які найскладніші міни для виявлення міношукачем?

Рейтинг:

ПФМ 1

ПФМ 1

  1. Протитанкова міна в якій не має металевих деталей і встановлений підривник У- НВП (містить крихітні деталі із металу). ТМ-62П3 — Корпус з поліетилену. ТМ-62Т — корпус з капронової тканини. ТМ-62П2 — корпус з пластмаси. ТМ-62П — корпус з пластмаси. ТМ-64Д — корпус з дерева. ТМ-62Б — (Без корпусу) корпус з картону або паперу.

Як Ви уже зрозуміли, сама міна без підривника не містить металевих частин а міношукачі можуть її виявити завдяки встановленому на міну підривнику У-НВП – і тут потрібно зазначити, що не усі прилади здатні побачити дану ціль через свої обмежені можливості або пропустити її через ряд причин: використання фільтрів на приладах, швидку чи повільну динаміку помаху, занадто високе положення котушки над ґрунтом, блокування сигналу поряд лежачими металевими елементами і т.д. Таку міну спеціалізовані прилади можуть виявити на 5-14 см. над ґрунтом від підривника, тому будьте обережні.

  1. Протипіхотні міни ПМН-2, ПМН-4. Складна ціль яку міношукачі виявлять на відстані 10-25 см., та через малий вміст металевих частин велика вірогідність пропуску при помахах.
  2. ПФМ - 1  та інші дрібні касетні міни в пластикових корпусах із малим вмістом металу.

Яким повинен бути міношукач для сапера? В першу чергу безпечним та ефективним. Розглянемо характеристики по ролевантності:

  1. Виявляти усі  ВНП на задовільній глибині.
  2. Не пропускати ВНП на будь яких типах ґрунтів чи засміченій металом місцевості та за різних швидкостей помахів. Цього можливо досягти завдяки паралельній роботі в динамічному і статичному режимі.
  3. Визначати глибину, розміри та точний центр цілі - по силі сигналу (звук або візуальна індикація). Розділяти цілі, що знаходяться поряд без пропусків чи зливання двох цілей в один сигнал. Визначати габарити та форми завдяки відслідковуванню початку і закінченню сигналу.
  4. Простий  у користуванні та вивчені або забезпечений короткою візуалізованою інструкцією з мінімальною кількістю пунктів.
  5. Підводний – занурення під воду без підготовки ( ip68  до 4 м.)  або захист  ір67 від дощу, снігу, туману.
  6. Компактний, комфортний, легкий.
  7. Живлення - вмонтоване чи змінне. Робота при низьких температурах (-15С)  в режимі пошуку від 5 годин і більше - без заміни чи підзарядки.
  8. Корисні  функції: вібрація, під’єднання безпровідних чи провідних навушників, регулювання гучності, від лаштування від перешкод.

Перейдемо до міношукачів та металошукачів. Під вище вказані критерії у тому чи іншому обсязі підходять нижче вказані прилади:

Пошук мін саперами

Пошук мін саперами

Звертаємо Вашу увагу! Для забезпечення контролю користуванням відповідних відео інструкцій у цільовому напрямку, доступ до відео буде надаватися згідно запиту користувачів.

Автор статті -  «Борсук». Консультація та підтримка в напрямку саперної справи за телефоном 0968907368.

Інші статті

2024-04-18

Металошукачі у Рівному: як вибрати 

У світі технологій та захоплюючих відкриттів однією з найперспективніших галузей для прихильників археології та скарбів стає використання металошукачів. Вони стали невід'ємною частиною хобі та захоплення для багатьох жителів Рівного, відкриваючи нові можливості для виявлення історичних реліквій та цінностей.

Детальніше
2024-03-05

Інструкція з використання металошукачів для початківців

У сучасному світі, де кожен камінчик може приховувати скарби, а під ногами таємниці минулого чекають на відкриття, пошук скарбів з металошукачем стає справжньою археологічною експедицією для початківців. Це захоплююче та неймовірно цікаве занурення у світ втрачених скарбів, загадкових реліквій та непересічних знахідок. Дозвольте нам провести вас у світ відкриттів та розкрити таємниці, які приховані під поверхнею землі.

Детальніше
2024-02-07

Топ металошукачів за 2023 рік

Вітаємо вас у захопливому світі металошукачів, де кожен сигнал може приховувати неймовірну історію та скарби минулого. З кожним роком та розробкою нових технологій це хобі стає ще захоплюючішим. Наш огляд на топ металошукачів за 2023 рік призначений допомогти вам зробити інформований вибір серед найновіших та найефективніших обладнань.

Детальніше
2024-01-01

Металошукач - ідеальний подарунок

Металошукач – це не просто технічний пристрій, а можливість розкрити таємниці навколишнього світу, приховані в землі та піску. І коли йдеться про обрання ідеального металошукача як подарунка, ми хочемо, щоб цей вибір був насправді особливим. У цій статті ми розглянемо, чому купити металошукач від Нокта – це придбати не просто техніку, а справжнє віконечко до світу пригод та скарбів.

Детальніше